През 2019 г. с дарения от родината си българинът Даниел

...
 През 2019 г. с дарения от родината си българинът Даниел
Коментари Харесай

bTV Разказва: Другата страна

 

През 2019 година с дарения от родината си българинът Даниел Делибашев закупува земя и построява учебно заведение и детска градина в региона на област Луеро в Уганда.

Населението там е над 400 000, главните учебни заведения едвам 20. До този миг Даниел е бил два пъти в Гана като доброволец и веднъж в Уганда.  

Едва когато целият му живот се измества в африканската страна, стартира да се сблъсква с същинските проблеми в страната.

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)

„ Имах огромно съмнение дали ще се оправя с цялата отговорност, тъй като нямаше кой да ми каже по какъв метод, какъв е редът да се направи това нещо в Уганда. Реших, че в последна сметка ще опитам, може да се проваля, само че в случай че не опитам, сигурно няма да бъде направено. Смисълът на живота е в това да се чувстваш пълностоен, само че да си пълностоен за другите “, споделя Делибашев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му колкото по-образовани и развити стопански са хората в африканската страна, толкоз по-малко ще има нужда от помощ.

Джон Оуор е преподавател в детска градина и главно учебно заведение „ Дуло “ – с. Чиреба, Уганда.

Снимка: btvnovinite.bg

„ След като приключих образованието си, аз пристигнах тук. Изпратих документите си. Бях на изявление. То мина доста добре и в този момент съм тук. Преподавам по математика “, показва се Оуор.

Даниел Делибашев си спомня, че първоначално е имало единствено един клас, пристигнали са четири деца. В Уганда образованието е платено и за най-бедните фамилии то остава на назад във времето. Така българинът стига до концепцията да потърси спонсори – от България. За едни период на дете са нужни към 100 лева  

Даниел Делибашев е основател на Детска градина и главно учебно заведение „ Дуло “ в с. Чиреба в Уганда

В учебно заведение децата се хранят главно с царевично брашно и няколко зърна сварен фасул. В неговото учебно заведение един път седмично получават ориз с месо, с помощта на спосорството.  

Като Джордан е възпитаник в учебно заведение „ Дуло “. Всеки ден изминава дълъг път от у дома до учебно заведение и назад.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Моята обичана храна е оризът. По-вкусен е от всяка друга храна. Получавам ориз всеки петък, в учебно заведение “, споделя момчето.

От него разбираме също, че с изключение на храна в региона липсва и задоволително питейна вода.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР